Maistas lėktuve: ko tikėtis ir kaip nelikti alkaniems

ĮDOMU ŽINOTI
[[ $dayjs('2024-02-09').format('MMM. DD, YYYY') ]]

Kaip ir kasdienėje veikloje, taip ir kelionėse svarbu nepamiršti tinkamai maitintis. Skrendant lėktuvu ir ilgą laiką sėdint vienoje vietoje valgyti norisi ne tik dėl alkio, bet ir iš nuobodulio. Kai lėktuvo įgula pradeda tiekti maistą keleiviai skuba vartyti skrydžio meniu ir rinktis užkandžius. Tačiau neretai lėktuve tiekiamo maisto kokybė nuvilia, kodėl?

Pigių oro linijų bendrovių meniu visada labai panašus – 2-3 karštų patiekalų pasirinkimai, keletas skirtingų sausų užkandžių, kava, arbata ir kiti gėrimai. Be to, kad maistas lėktuvuose nepatenkina lūkesčių jis yra ir ganėtinai brangus. „Tagoo“ ekspertai sako, kad norėdami sutaupyti ir skanauti jums įprastą maistą – į lėktuvą atsineškite lengvus ir sveikus užkandžius iš namų, tai nėra draudžiama!

Maisto tiekimas lėktuvams yra sudėtingas procesas apimantis maisto gamybą „ant žemės“, griežtus saugumo reikalavimus, ir ribotas galimybes kokybiškai laikyti maistą lėktuve. Oro bendrovės norėdamos sutaupyti ir pasiūlyti pigias bilietų kainas neįtraukia nemokamo maisto lėktuve, tad norėdami užsidirbti papildomai, keleiviams siūlo įsigyti užkandžių iš savo meniu.

Karštas maistas, tiekiamas skrydžių metu, nėra gaminamas lėktuvuose (išskyrus kai kurias oro linijas). Jis ruošiamas dideliais kiekiais, užšaldomas ir pristatomas transportavimo dėžėse. Užsisakius meniu paveikslėlyje gardžiai atrodančių makaronų – jie pašildomi konvekcinėje orkaitėje, įmontuotoje lėktuvo virtuvėlėje.

Kaip ir visi pusfabrikačiai, taip ir šis maistas, šildant pakeičia tekstūrą ir skonį, dėl to labai dažnu atveju būna visai kitoks nei būtų galima tikėtis – makaronai lyg guminiai, ryžiai kieti ir išdžiūvę. Šviežios daržovės ar gurmaniški ingredientai yra sunkiai transportuojami ir reikalauja specialių laikymo sąlygų, todėl jų niekada neišvysite pigių oro linijų meniu. Viskas yra paruošta taip, kad kuo ilgiau laikytųsi ir būtų lengvai pagaminama, t. y. pašildoma.

Reikia pabrėžti, kad ne tik maisto paruošimas, bet ir aplinkos sąlygos lemia maisto skonį lėktuve. Skrendant dideliame aukštyje, oro slėgis salone mažesnis, oras sausas, o triukšmo lygis aukštas. Visa tai turi įtakos mūsų skonio receptoriams – saldūs ir sūrūs skoniai atrodo blankesni net 30% nei įprastai.

„Tagoo“ ekspertai dalijasi įdomiu faktu: skrendant dideliame aukštyje, slėgis lėktuvo kabinoje yra mažesnis, todėl vanduo lėktuvuose užverda žemesnėje temperatūroje, maždaug prie 90°C, o tai reiškia, kad kava ar arbata ruošiama naudojant vandenį, kuris nėra pakankamai karštas, kad ištrauktų skonį iš kavos pupelių ar arbatžolių. Todėl nenustebkite, jei užsisakius kavos būsite nemaloniai nustebinti dėl jos silpno aromato ar menko skonio.

Vienas paprasčiausių ir pigiausių būdų išvengti nuviliančio maisto ir nelikti alkaniems – atsinešti savo užkandžių. Pasiimkite šviežių vaisių, riešutų ar sumuštinį. Maistas turi būti patogiai supakuotas ir paruoštas greitam suvartojimui, venkite stiprų kvapą turinčių patiekalų. Jei mėgstate pomidorų sultis – būtinai paragaukite jų lėktuve (pasiimkite mažą iki 100 ml pakuotę kartu prie savo kitų skysčių). Dėl sumažėjusio slėgio ir susilpnėjusių skonio receptorių jos tampa kur kas skanesnės, išryškėja „umami“ penktasis skonis.

Kitas svarbus dalykas – dažnai gerkite vandenį. Norėdami sutaupyti, o ir šiaip neteršti aplinkos vienkartiniais plastiko buteliukais – iš namų su savimi pasiimkite tuščią buteliuką ir prisipildykite jį oro uoste praėjus rankinio bagažo patikrą, prieš pat skrydį. Dauguma oro uostų keleivių patogumui įrengė geriamo vandens stoteles. Sausas oras kabinoje pablogina ne tik skonio receptorius, bet ir sukelia dehidrataciją, todėl vandenį gurkšnokite viso skrydžio metu.

Tinkami užkandžiai gali padėti išvengti nuovargio ir užtikrinti malonesnę kelionės patirtį. Apgalvokite ir pasirūpinkite iš anksto savo maistu. O jei visgi nusprendėte paragauti ir nusivylėte, atminkite, kad puikūs restoranai, patenkinti net įnoringiausius skonius, visada jūsų laukia nusileidus.

„Tagoo“ linki malonių skrydžių!

Kiti #ĮDOMU ŽINOTI Blog'o įrašai

Prenumeruokite „Tagoo Flights“ naujienlaiškį